Over ons

Over ons

Film & Animatie Stichting Studio Nova werd in 2016 opgericht in Tilburg. Veel Brabantse filmmakers werken zelfstandig en afgezonderd van elkaar. Zelf voelden onze oprichters de behoefte aan verbinding. Door in één ruimte te werken, ontstaan mogelijkheden voor het verbinden van netwerken, het delen van kennis en het gezamenlijk groeien in ons vak door samen te werken aan projecten.

Binnen Studio Nova vinden zelfstandig opererende filmprofessionals een plek om hun vak uit te oefenen. Naast het bieden van werkruimte voor makers vervult Studio Nova ook een emanciperende taak binnen de Brabantse filmsector. Dit doen we door het professionaliseren van bewezen talent, het organiseren van stakeholders en het verweven van de Brabantse filmsector met onderwijsinstellingen bedrijfsleven en overheid. Zo kunnen de culturele en commerciële werelden elkaar ondersteunen en versterken.

Studio Nova stelt zich ten doel om op termijn zelfstandig producties voor fictie-, animatie- en documentairemakers te kunnen produceren, zodat filmmakers met een basis in Brabant makkelijker de aansluiting kunnen vinden bij de landelijke filmwerelden in Nederland en België.

Stichting Studio Nova vormt samen met Cinecitta, Pop-Up Cinema en Stichting Kwaliteitsfilm het Kernteam Film in Tilburg. In die hoedanigheid doen we onderzoek naar het Brabantse filmklimaat, werken we aan de ontwikkeling van lokaal en regionaal talent en verzorgen we jaarlijks een aantal masterclasses.

Onze makers

Rudi Brekelmans

Scenarioschrijver/producent

Rudi studeerde in 2004 af als scenarioschrijver aan de Nederlandse Film- en Televisie Academie in Amsterdam. Hij schreef diverse korte films en produceert onder de naam RUBR Film zowel live action als animatiefilms. Hij richtte in 2016 Studio Nova op.

Frodo Kuipers

Animator

Frodo is een van de meest herkenbare animatoren in Nederland. Zijn korte films hebben op diverse (inter)nationale festivals prijzen in de wacht gesleept. Hij studeerde in 2001 met grote onderscheiding af aan de Hogeschool Gent. In 2005 richt hij Studio Mosquito op. Naast zijn werk als animator doceert hij animatie aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam.

Karen Ebert

Filmmaker

Karen studeerde in 2012 af als filmmaker op de kunstacademie in Tilburg en deed veel ervaring op als online video producer bij verschillende social content bureaus waaronder de online afdeling van de KRO-NCRV. Kort daarna richtte zij haar eigen bedrijf Karen Ebert films op om haar passie voor human interest en online video te kunnen combineren.

Melanie Pardoel

Documentairemaker

Melanie Pardoel heeft Culturele Maatschappelijke Vorming gestudeerd in Utrecht. De kennis en ervaring die zij hierbij heeft opgedaan, combineerde ze al snel met haar passie voor documentaire maken. Kort daarop maakte ze een aantal producties in samenwerking met DocWerk. In 2015 heeft zij fphocus opgericht.

Janneke Verhoeven

Visual Artist

Janneke Verhoeven heeft in 2018 haar bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving te Tilburg behaald. In het laatste jaar van deze studie heeft ze zich gespecialiseerd in film. Haar werkwijze is intuïtief. Zo maakt ze letterlijk en bewust een verbeelding van het onderbewuste. Tijdens het maakproces experimenteert ze veel, waardoor er een nieuwe hybride beeldvorm ontstaat. Als Visual Artist werkt zij onder de naam Verhoeven Visuals.

Nienke van Boom

Adviseur Creatieve Industrie

Nienke is adviseur op het gebied van stedelijke cultuur, creatieve industrie en gebiedsontwikkeling. Haar ervaring zet zij binnen Studio Nova in om de juiste randvoorwaarden te creëren waardoor makers zich kunnen richten op hun vak: het maken van film.

Nova

Floormanager

En natuurlijk mogen we onze floormanager Nova niet vergeten. Met haar tomeloze enthousiasme inspireert en motiveert ze ons dagelijks om het beste uit onszelf te halen.

Jij?

De nieuwe Hitchcock

Bij Studio Nova zijn we altijd op zoek naar interessante, inspirerende makers. Ben je regisseur, producent, animator, editor, cameraman/vrouw, geluidsman/vrouw? Werk je aan eigen projecten, opdrachtfilms, of kunst met de grote K? Neem contact op met ons en geef aan hoe jij ons team kunt versterken!

Ons bestuur

Koen Donker is als een van de eersten toegetreden tot het bestuur van Studio Nova. Met veel enthousiasme heeft hij de functie van penningmeester op zich genomen.

Ursula van den Heuvel heeft een brede achtergrond op gebied van animatie. Ze werkte 12 jaar als distributeur en archivaris bij het Nederlands Instituut voor Animatiefilm en sinds 2013 werkt ze als distributeur bij KLIK Distribution. Binnen Stichting Studio Nova focust ze zich dan ook op de ontwikkeling van de studio binnen het animatiewerkveld.

Nienke van Boom is vanaf de oprichting betrokken bij Studio Nova en heeft de rol van secretaris in het bestuur. Daarnaast is zij adviseur op het gebied van stedelijke cultuur, creatieve industrie en gebiedsontwikkeling. Haar ervaring zet zij binnen Studio Nova in om de juiste randvoorwaarden te creëren waardoor makers zich kunnen richten op hun vak: het maken van film.

Voorzitter Rudi Brekelmans stond in april 2016 aan de basis van Stichting Studio Nova. Hij ziet een taak om in Brabant een provinciebreed netwerk te bewerkstelligen, waarbinnen film- en animatiemakers worden gestimuleerd om hun producties vanuit de eigen regio op te zetten. Hiervoor zoekt hij actief naar relevante samenwerkingsverbanden.

V.l.n.r. Koen Donker, Ursula van den Heuvel, Nienke van Boom en Rudi Brekelmans