Kirgizië

Kirgizië

De start van Brandweer zonder Grenzen in Kirgizië in 2010 ging niet helemaal vlekkeloos. Om kosten te besparen op het vervoer van een brandweerwagen naar Kirgizië, besloot een aantal vrijwilligers zelf de auto te brengen. Ondanks dat de auto voor vertrek volledig was nagekeken zijn ze meerdere malen langs de kant van de weg terecht gekomen. Mede dankzij een kersvers nieuw lidmaatschap van 150 euro bij de Duitse ANWB en vooral een hoop behulpzaamheid vanuit Feuerwehr Bochum kwamen ze wat later dan gepland, maar wel in goede staat, aan in Kant.

Eenmaal aangekomen bleek het leggen van contacten ook niet gemakkelijk. De brandweer in Kirgizië is een militaire organisatie en formeel in de omgang. Het opbouwen van een band is belangrijk, ze willen je leren kennen. Zo ging Thorsten Hackl, ondersteund door twee tolken, met de commandant naar een bierbrouwerij om het ijs te breken. De bewaking met Kalasjnikovs voor de ingang maakte het niet een heel ontspannen bezoek.

K - Groep 5-2

Jan-Toine van Hooft, instructeur bij Brandweer zonder Grenzen, licht toe: “Je moet soms meegaan in hun tradities. Ook al is dat voor ons heel raar. Zo hebben we tijdens een bezoek thuis bij Commandant Zarylbek van de hoofdstad Bishkek een schapenoog gegeten. Zij vinden dat een hele eer om te mogen aanbieden.”

Spullen 8-2

In 2012 jaar gingen Jan-Toine en Eric Zigenhorn samen naar Kirgizië met onder andere uitrukkleding, helmen, schoeisel en ademluchttoestellen.

“Met Brandweer zonder Grenzen delen we kennis, maar we dringen deze niet op. Wat me vooral is bijgebleven van de laatste keer dat we op missie in Kirgizië waren is dat verandering en vernieuwing vrijwel niet mogelijk zijn. Oude brandweertactieken en -technieken zitten zo ingebakken en ze lopen serieus risico als door nieuwe technieken slachtoffers vallen. Bij dodelijke slachtoffers hangt er zelfs gevangenisstraf boven het hoofd. Hierdoor kun je ze wel andere zienswijzen laten zien, maar deze kun je niet opleggen.”

Het kostte heel wat tijd en moeite voordat Brandweer zonder Grenzen het vertrouwen kreeg om daadwerkelijk hun stempel te drukken. Na zeven jaar wijzen de cijfers uit dat ze wel degelijk iets toevoegen. Slachtoffers en schade zijn teruggedrongen en dat is waar Brandweer zonder Grenzen het voor doet. Toen in januari 2017 een vliegtuig in dichte mist neerstortte in de stad Bishkek werd de door Brandweer zonder Grenzen gedoneerde brandweerwagen ingezet om levens te redden.

Kyrgyzstan

“Ik ga graag terug. Kirgizië heeft mijn hart gestolen.”

Eric Zigenhoorn, instructeur Brandweer zonder Grenzen

K5

Studio Nova wil door middel van een documentaire over Brandweer zonder Grenzen het bijzondere verhaal van de brandweermannen vertellen. Hiermee hopen we een groter bereik en nieuwe mogelijkheden voor de stichting te creëren, zodat zij nog meer kunnen betekenen.