Guatemala (NL)

Guatemala

De oprichting van Brandweer zonder Grenzen in 2007 was het begin van een bijzondere relatie met het brandweerkorps in Puerto Barrios, Guatemala. Toenmalig bestuurslid Jan Meertens bezocht het korps in 2006 voor zijn werk en maakte er kennis met de beperkte faciliteiten en apparatuur van de brandweerkorpsen. Gedurende de eerste missie leerden de twee korpsen elkaar kennen. De Tilburgse brandweermannen reisden met een brandweerwagen richting Guatemala, gaven de eerste trainingen en brachten de structurele haalbaarheid voor de lange termijn in kaart. Tien jaar later zijn fantastische resultaten behaald en waardevolle relaties ontstaan.

Brandweerwagen 5 copy

“Tegenwoordig blaakt het korps van zelfvertrouwen en trots door de kennis en het materieel dat hen door de stichting is geschonken.”

Jan Meertens, voormalig bestuurslid van Brandweer zonder Grenzen

Ton Schots heeft meer dan 35 jaar geleden in Guatemala gewerkt en gewoond. Hij voelt zich dan ook diep verbonden met de lokale bevolking; “Als je me vraagt wat het project me gebracht heeft, borrelen de woorden ‘voldoening’ en ‘vriendschap’ direct op in mijn gedachten. Ieder jaar opnieuw worden we met een geweldig enthousiasme begroet en is iedereen van hoog tot laag fanatiek. Er wordt keihard gewerkt tijdens de praktijksessies, zelfs onder de brandende subtropische zon.”

pag 19 2010
Training in Guatemala 2

De impact die BzG uiteindelijk heeft op de verbetering van de veiligheid is de moeite meer dan waard; “Het is schitterend te ervaren dat materieel dat in Nederland technisch of financieel is afgeschreven hier een tweede leven krijgt. Als voorbeeld wil ik het hydraulisch redgereedschap noemen. Door een overvol wegennet en het ontbreken van Apk-keuringen denderen hier afgeladen aftandse vrachtwagens en ‘chicken’-bussen over de weg, sommigen met nauwelijks werkende remmen, met als gevolg veel ernstige ongevallen met beknellingen. De zagen en breekijzers van vroeger hebben plaats gemaakt voor krachtig hydraulisch redgereedschap. Het mag duidelijk zijn dat de overlevingskansen van slachtoffers met sprongen zijn toegenomen.”

De brandweerkorpsen in Guatemala zijn Brandweer zonder Grenzen ontzettend dankbaar voor hun inzet. Vooral het train-de-trainer principe is een succes. Wat begon bij één korps is inmiddels via lokale trainers uitgebreid naar zeven andere steden.

“Het belangrijkste van de totale donatie is en blijft de training, op professionele en meesterlijke wijze ontvangen wij instructie vanaf die eerste datum tot vandaag. Dank aan allen voor hun inzet tijdens deze jaren voor het delen van onschatbare kennis, die zeker zal worden gebruikt om levens te redden van de Guatemalteken.”

Otto Mendez – Brandweerkorps Puerto Barrios (gepensioneerd)

Otto Mendez en mede-oprichter Clemens Kamp
Otto Mendez en mede-oprichter Clemens Kamp

Studio Nova wil door middel van een documentaire over Brandweer zonder Grenzen het bijzondere verhaal van de brandweermannen vertellen. Hiermee hopen we een groter bereik en nieuwe mogelijkheden voor de stichting te creëren, zodat zij nog meer kunnen betekenen.