Brandweer zonder Grenzen

Brandweer zonder Grenzen – een documentaire

Brandweer zonder Grenzen is een Tilburgse stichting die zich inzet voor veiligheid in ontwikkelingslanden door middel van het geven van trainingen op locatie en het doneren van tweedehands materieel. In 2017 bestaan zij 10 jaar en Studio Nova wil dit vieren door middel van een het maken van een documentaire waarin we hun bijzondere verhaal van de afgelopen jaren onder de aandacht te brengen. Hiermee hopen we een groter bereik en nieuwe mogelijkheden voor de stichting te creëren, zodat zij nog meer kunnen betekenen.

Maak kennis met Brandweer zonder Grenzen

In 2003 is er vanuit een aantal brandweermannen uit Brabant een idee ontstaan om de zusterstad van gemeente Tilburg, Matagalpa in Nicaragua, een brandweerwagen te schenken met de bijbehorende trainingen. In 2006 kreeg één van die brandweermannen – Alfred Hamers – een verzoek vanuit de brandweer in Puerto Barrios (Guatemala), of zij niet ook geholpen konden worden met een brandweerwagen en bijbehorende trainingen. Alfred ging op zoek naar medestanders, een brandweerwagen, financiële middelen en een vorm waar ze het in konden gieten. Thorsten Hackl en Clemens Kamp, twee collega’s met ieder hun eigen specialisme en idealen, sprongen met veel interesse bij en zo is uiteindelijk de stichting Brandweer zonder Grenzen ontstaan.

[Lees meer]

Guatemala

De oprichting van Brandweer zonder Grenzen in 2007 was het begin van een bijzondere relatie met het brandweerkorps in Puerto Barrios, Guatemala. Toenmalig bestuurslid Jan Meertens bezocht het korps in 2006 voor zijn werk en maakte er kennis met de beperkte faciliteiten en apparatuur van de brandweerkorpsen. Gedurende de eerste missie leerden de twee korpsen elkaar kennen. De Tilburgse brandweermannen reisden met een brandweerwagen richting Guatemala, gaven de eerste trainingen en brachten de structurele haalbaarheid voor de lange termijn in kaart. Tien jaar later zijn fantastische resultaten behaald en waardevolle relaties ontstaan.

[Lees meer]

Kirgizië

Schapenoog als avondeten, kalasjnikovs en een neergestort vliegtuig. Kirgizië was niet de gemakkelijkste cultuur voor de Nederlandse brandweermannen. Maar wanneer je er eenmaal deel van bent, wil je het nooit meer kwijt.

[Lees meer]

Sri Lanka

3 miljoen inwoners, 296 brandweerlieden en maar één week om ze een stoomcursus tot trainer te geven binnen het ‘train-de-trainer’ principe. Het is zwaar, maar het enthousiasme en de dankbaarheid op de gezichten van de Sri Lankaanse brandweermannen is onbetaalbaar.

[Lees meer]