Introductie

Maak kennis met Brandweer zonder Grenzen

Het ontstaan

In 2003 ontstond bij een aantal Brabantse brandweermannen het idee om aan de stad Matagalpa in Nicaragua – een zusterstad van gemeente Tilburg – een brandweerwagen te schenken en bijbehorende trainingen aan te bieden. In 2006 kreeg Alfred Hamers,  één van deze brandweermannen, het verzoek vanuit de brandweer in Puerto Barrios (Guatemala) of zij niet ook geholpen konden worden. Alfred ging op zoek naar medestanders, een brandweerwagen en financiële middelen. Medestanders vond hij in Thorsten Hackl en Clemens Kamp, twee collega’s met ieder hun eigen specialisme en idealen. Zij sprongen met veel interesse bij en zo ontstond in 2007 de stichting Brandweer zonder Grenzen.

Alfred, Thorsten en Clemens bij de oprichting van Brandweer zonder Grenzen.
Alfred, Thorsten en Clemens bij de oprichting van Brandweer zonder Grenzen.

“We waren geen dromers, nee we waren aan het realiseren.”

Thorsten Hackl

Impact

Inmiddels heeft de stichting al meer dan 1000 brandweermannen en -vrouwen bereikt. Vijf voertuigen en meer dan 40 reddingspakketten hebben een tweede leven gekregen en Nederlandse brandweerpakken en -helmen worden over de hele wereld gedragen. De stichting zelf is van een klein clubje uitgegroeid tot een hechte groep van tientallen vrijwilligers, die vol overgave over de hele wereld hun missies uitvoeren.

Amount of missions and instructors
Doelstelling

De missie van Brandweer zonder Grenzen is het verder professionaliseren en verbeteren van hun bedrijfsvoering, zodat ze nog betere hulp aan projectlanden kunnen bieden. Ze investeren voornamelijk in de kwaliteit van de trainingen en instructeurs. Om effectief te zijn is het belangrijk om selectief te zijn. Projectlanden worden gekozen aan de hand van de volgende punten:

Human Development Index
De Human Development Index wordt opgemaakt uit de gemiddelde prestaties van een land in de categorieën ‘volksgezondheid’, ‘kennis’ en ‘levensstandaard’. Brandweer zonder Grenzen kiest voor landen die zich bevinden in de categorie medium/high. Een aanvullende eis is dat het land niet in hongersnood-staat verkeerd, aangezien er op dat moment meer behoefte is aan ontwikkeling in levensonderhoud dan in veiligheid.

Structurele kansen
Brandweer zonder Grenzen zoekt naar projecten waar op de lange termijn kansen bestaan op structurele verbetering. Ze willen 3 tot 5 jaar in een land kunnen werken. Dat betekent dat vooraf wordt onderzocht of het financieel haalbaar is om een land te ondersteunen. Daarnaast beoordelen ze of ondersteuning haalbaar is op basis van de veiligheidssituatie en politieke stabiliteit in het land. Hoe zijn de lokale omstandigheden met betrekking tot brandweerzorg, de organisatie en het personeel? Wat zijn de grootste lokale risico’s met betrekking tot fysieke veiligheid (verkeer, industrie, natuur)? Hebben ze een stabiel lokaal bestuurlijk en operationeel netwerk.

Train de trainer

Brandweer zonder Grenzen focust zich op het goed instrueren van de brandweerkorpsen. Hierbij werken ze volgens het principe ‘train-de-trainer’.

Dit betekent dat brandweermannen in de gekozen korpsen worden opgeleid om op termijn zelf korpsen in nabijgelegen steden te kunnen trainen. Zo verspreidt hun werk zich als een olievlek. Met het geleverde materiaal wordt dan ook altijd de bijbehorende training gegeven. Onder meer in Guatemala is deze aanpak een groot succes. Vanuit het brandweerkorps in Puerto Barrios worden inmiddels al zeven andere steden geïnstrueerd.

“Als regionaal commandant ben je trots op je korps. Op de mensen die altijd klaar staan om te helpen en te ondersteunen. Dat zit in ons bloed. Trots ook omdat brandweer niet alleen maar een baan is, maar voor velen van ons een roeping. Iets dat veel verder reikt dan onze landsgrenzen en onze cultuur.”  

Diemer Kransen, Regionaal Commandant Brandweer Midden- en West-Brabant

“Hulp bij brand en ongevallen wordt, waar ter wereld dan ook, door betrokken en gepassioneerde brandweerlieden verleend. Elke brandweerman en -vrouw, waar hij of zij ook vandaan komt of werkt, is bereid alles te geven om anderen te redden, om te blussen en om gevaarlijke situaties weg te nemen. En allemaal hebben ze behoefte aan goed materieel, en aan kennis en kunde om de effectiviteit van hun inzet zo groot mogelijk te laten zijn.” 

Dr. Peter L.J. Bos, bestuursvoorzitter van Stichting Brandweer zonder Grenzen (2017)

Projectlanden

2007 – 2008 Bosnië

2007 – heden Guatemala (8 steden)

2007 – heden Sri Lanka (land)

2010 – heden Kirgizië (2 steden)

2010 – 2012 Oekraïne
Samen met de Nederlandse stichting “Humanitaire Hulp Kinderen in Oekraïne” hulp geboden aan het oncologisch kinderziekenhuis in Lviv.

2012 – heden Filippijnen (nationaal opleidingscentrum)

2013 – heden Benin (1 stad)

2016 Madagascar (eiland)

2017 – heden Paraguay

 

Overige contacten
Hongarije, Roemenië, Dominicaanse Republiek, Polen, Spanje, Nicaragua, Costa Rica, Honduras, Bolivia, Argentinië, Ghana, Nepal, België.

F - Groep 11

Studio Nova wil door middel van een documentaire over Brandweer zonder Grenzen het bijzondere verhaal van de brandweermannen vertellen. Hiermee hopen we een groter bereik en nieuwe mogelijkheden voor de stichting te creëren, zodat zij nog meer kunnen betekenen.